Maestro

Maestro 15 December 2017

Maestro uitgezonden op televisie heeft al enige bekendheid verkregen. Na een groot succes van de eerste editie is de AMVZ van mening dat het de hoogste tijd is om een volgende editie te organiseren in Zeewolde.

Dirigeren voor een orkest, wat houdt dat eigenlijk in? Het lijkt zo makkelijk, wat zwaaien met een stokje, maar het is moeilijker dan de meeste mensen denken. Niet alleen het tempo, maar ook of het orkest sneller of sterker moet wordt hiermee aangegeven. Deze los van elkaar staande dingen zijn goed te onthouden. Echter deze aanwijzingen tegelijkertijd aangeven is niet zo eenvoudig.

AMVZ heeft vijf kandidaten bereid gevonden dit te gaan proberen. Zij krijgen vooraf onderricht in hoe dit moet worden gedaan. De eerste les zal door Catharina Keekstra worden verzorgd. Daarna krijgen de kandidaten ook de gelegenheid om daadwerkelijk voor het orkest te staan en hun technieken tot de praktijk te brengen. Tenslotte krijgen zij opnames mee naar huis zodat zij thuis ook kunnen oefenen voor de spiegel of hun gezinsleden.

Dit avond vullend programma zal plaats vinden in “The Lux” vanaf 20.00 uur. Dit is een prachtige zaal voor een dergelijk evenement. Let op: Dit betekent wel dat er een beperkt aantal kaarten beschikbaar zal zijn. Wij moeten dan ook stellen: VOL IS VOL! Wees er dus snel bij en bestel uw kaarten nu al door onderstaand formulier in te vullen. Ook zijn de kaarten vooraf al beschikbaar via CIGO.

Inge present
Inge Joldersma doet wederom de presentatie van Maestro met de AMVZ.
Zij presenteert vele concerten van koren en orkesten en ook bij de AMVZ staat ze vaker achter de microfoon. Inge vindt het een uitdaging om de muziek zo dicht mogelijk bij het publiek te brengen. “Oplezen wanneer een componist geboren werd is voor niemand interessant” zegt ze. “Contact vanaf het podium met het publiek, daar gaat het om, bij de musici, de dirigent en ook bij de presentator”.
In het geval van Maestro voelt Inge zich extra betrokken doordat ze jarenlang een internationale dirigentencursus heeft georganiseerd voor het Utrechts Conservatorium. “Dirigeren kun je leren, mits je er feeling voor hebt. Ik ben heel benieuwd welke kandidaat die feeling kan en ook durft te tonen aan het orkest.”

Wij zullen de kandidaten even aan u voorstellen. Allen hebben zij bekendheid verworven in Zeewolde. Ieder op hun eigen manier.


Ik ben geboren in Voorburg. En via Blerick, Wijchen en Lelystad ben ik in Zeewolde terecht gekomen.
Wij wonen hier met veel plezier. Nu nog met zijn drieën, mijn vrouw dochter en ik, want onze zoon is in Utrecht gaan wonen.
Mijn werk is ook in het dorp dus veel reistijd heb ik niet. Ik ben nu werkzaam op de basisschool de Toermalijn. Ook in mijn werk heb ik al wat verhuizingen meegemaakt.
Eerst als invaller op verschillende scholen en diverse soorten onderwijs. Van een gewone basisschool tot een school voor blinde en slechtziende kinderen.
Daarna kwam ik in Lelystad te werken op een school voor moeilijk lerende kinderen.
Omdat wij in Zeewolde gingen wonen heb ik hier een baan gezocht. De eerste jaren was dat als leerkracht van groep 8 en daarna groep 5 en 6. En dit jaar ben ik leerkracht van een groep 8 op de woensdag en de andere 3 dagen ben ik bezig met ondersteuning van leerlingen bij het vak rekenen en ICT-er.
In mijn vrije tijd ben ik bezig met fitness of fiets ik buiten een stukje. Vaak kun je mij ook zien lopen met onze Golden Retriever. Lekker niets doen en dan een film kijken daar kom ik de avond makkelijk mee door.
Sport kijken blijft ook leuk, ik volg met name de Formule 1 maar ook van wielrennen of een goede voetbalwedstrijd kan ik van genieten.
Het zou zo maar kunnen dat je mij ergens in het dorp nog tegen komt als vrijwilliger. Als EHBO-er of verkeersregelaar bij een evenement in het dorp of als duiker bij een waterevenement.
Tja, nu ga ik dan meedoen aan Maestro. Ik heb eigenlijk geen idee wat ik nu moet verwachten. Ik ben jaren lid geweest van het barbershop koor The Seabottom Singers uit Lelystad. En heb in Zeewolde een paar jaar Djembee gespeeld.


Rosa Jacobs is bij veel mensen wel bekend als de bloemiste bij Bloomfields and Desjardins. Zij staat daar regelmatig met haar collega in de winkel. Naast dit beroep houdt ze erg van tuinieren, films kijken, winkelen, bioscoopje pakken, uit eten gaan en mountainbiken. De saxofoon is een instrument dat zij wel eens heeft bespeeld. Of invloed heeft op haar dirigeer kwaliteiten gaan wij zien tijdens “Maestro”.Mijn verwachting van de Maestro aldus Rosa: Ik heb me altijd al afgevraagd wat zo’n dirigent doet voor zo’n orkest. Ik weet wel de maat aangeven en zachter en harder, maar hoe gaat het nou eigenlijk precies in z’n werk? Dat vind ik heel leuk dat ik daar nu achter ga komen. En verder laat ik het over me heen komen!!

Francis Nijmeijer is wijkagent van Zeewolde zuid. Francis draagt op het podium een extra last met zich mee. Zij is namelijk in verwachting. Misschien geeft dit fysiek wel een extra beperking. Haar hobby’s zijn: voetbal, paarden, lekker buiten leven en natuurlijk haar gezin. Francis heeft eigenlijk altijd wel een muziekbron bij haar in de buurt. Zelf zingt zij ook graag. Francis heeft ons echter niet aangegeven of haar omgeving dat ook kan waarderen. Zij vindt het spannend om samen te werken met muzikanten die weten hoe het werkt en je beoordelen op je kunnen!.

Martijn Thiele is als Zeewoldenaar waarschijnlijk het meest bekend van het feit dat hij de Mitra leidt. Met volle overgave probeert hij daar Zeewoldenaren aan de drank te krijgen. Dit alles in de hoop dat er een zodanige (beperkte) verslaving optreedt dat zij weer terug komen bij hem. Of hij de muzikanten van AMVZ ook zo ver kan krijgen dat zij hem gaan volgen moeten deze avond gaan merken. Zelf was hij enthousiast over het feit dat hij gevraagd is voor dit evenement. Martijn, veel succes, maar vooral veel plezier.
winnie-eigen-1a-klein
Nadat Winnie Prins vorig jaar verstek moest laten gaan, kon zij er dit jaar eigenlijk niet meer onderuit. Niet dat dat haar intentie was. Vol enthousiasme zij ze graag mee te willen doen aan deze uitdaging. Sinds 1999 woont zij in Zeewolde. Sinds april 2010 is ze wethouder in het college van B&W. Ook tussen eind 2004 en juni 2008 maakte ze deel uit van het college namens Leefbaar Zeewolde. Daarnaast is ze lid van de onderhandelingsdelegatie die namens alle kleine Nederlandse gemeenten de gesprekken voert met Den Haag en de provincies over de invoering van de nieuwe Jeugdwet. In haar vrije tijd doet ze veel vrijwilligerswerk. Ze is verantwoordelijk voor de planning van de vrijwilligers van Zeewolde Winterworld en ondersteund vrouwen bij het opbouwen van een nieuwe toekomst. Ze houd van sporten en lekkere wandelingen maken met de honden in onze prachtige bossen. Gelukkig kon ze tijd vrij maken tussen haar drukke politieke taken als wethouder.
Deze avond worden foto’s gemaakt door:

Bij iedere wedstrijd hoort een jury. Ook bij deze Maestro is dat het geval. Ook deze zeer bekwame jury zullen wij even aan u voorstellen.

Componist Jelle Stellingwerf (1958) woont sinds 1998 in Zeewolde. Hij bleek al op jeugdige leeftijd muzikaal zeer onderlegd te zijn. Jelle was nog maar negen, toen hij voor het eerst meezong in de Matthäus Passion. Hij kreeg van zijn ouders de mogelijkheid muziek te studeren en verdiende er later ook zijn brood mee. Hij richtte bijvoorbeeld de Schumann Akademie op (conservatorium in deeltijd) en was daar zowel vennoot als docent van. Tevens was Jelle tien jaar organist van de Protestantse Gemeente Zeewolde.

Frans Meijer heeft al een aardige muzikale stempel op Zeewolde gedrukt. Hij is bekend van o.a. Het Projectkoor Open Haven, Voorzitter van stichting de verbeelding. Hij zal zijn best doen de kandidaten te beoordelen naar hun muzikale inbreng en leiding.
frank2-klein Frank Bollebakker is natuurlijk bij iedereen bekend die eerder één van onze concerten heeft bezocht. Naast het dirigeren van AMVZ, wat Frank al bijna 12 jaar doet, is hij ook dirigent van drie andere orkesten en is hij docent op de Gooische muziekschool. Van hem verwachten wij vanavond een kritische kijk op de prestaties van de kandidaten en natuurlijk goede tips waarmee zij naar de volgende uitdaging kunnen worden geholpen.

Bestel nu uw kaarten hier door dit formulier in te vullen. Voor slechts €10,00 heeft u een avondje uit. U zal een bevestiging ontvangen waarna uw kaarten klaar zullen liggen voor aanvang van het programma. Indien deze kaarten niet afgehaald zijn een kwartier voor aanvang zijn wij genoodzaakt deze alsnog te verkopen aan andere bezoekers die natuurlijk ook dolgraag naar binnen willen.

Uw naam (verplicht)

Uw adres en woonplaats (verplicht)

Uw email (verplicht)

Aantal kaarten 12345678910

Opmerking